Информация

Проектът е част от научния план на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и е финансиран от Фонд Научни изследвания – МОМН (ДМУ 03/65). Срокът на реализацията му е 2012-2013 г.

Описание на проекта:

В последните десетилетия голямо множество научни трудове изследват ролята на разказването върху формирането и поддържането на националната идентичност. Настоящият проект се фокусира върху друг, останал в сянка, но немаловажен феномен: песента и пеенето. Ако разказите дефинират подробно основанията за съществуването на общността, нейната генеалогия и отличителни белези, то актът на пеене е онзи момент, в който на практика се произвежда колективното „ние”, а песента е носител на общностната памет.

Главният въпрос е: какви имплицитни нейни белези (музикални и словесни) дават възможност на песента да маркира и поддържа националната идентичност.

Отговор на този въпрос ще бъде предложен чрез интерпретацията на два частни случая (case studies):

Песеннната култура на българите от обл. Голо Бърдо, Р Албания,

и

Българските държавни химни.

Първият частен случай изследва националната периферия – територия извън днешните рамки на държавата, където националният разказ отсъства или е частичен, а ролята му в голяма степен е заменена от песента.

Вторият частен случай се фокусира в централния символ на държавата, призван да конспектира националната митология и да я въвлече в ритуална употреба в рамките на националния церемониал.

Краен резултат от проекта ще бъде написването и публикуването на две книги. Първата ще представи песенната култура на българите от Голо Бърдо (чрез събрани, нотирани, анализирани и осмислени в светлината на заявената тема песенни образци). Втората ще предложи история на българските държавни химни, като интерпретира съдбата на песните във връзка с националната история и идентичност.

Научно-приложни резултати от проекта ще бъдат също:

Изложба „Българските национални химни”, която ще визуализира резултатите от изследването посредством експозиционен разказ, подкрепен от словесни, музикални, визуални и предметни реликви;

Документален филм за Голо Бърдо, Албания, който със средствата на визуалната антропология ще представи съхранения местен фолклор и в частност песенен, както той битува във всекидневието и празника на голобърдци. Ще се надникне в живота на общността, ще бъде създаден нейният „образ” като специфична група, пренесла във времето уникални елементи от традиционната култура на най-западните български земи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s