Едно обяснение

         Подполковник Г.В. Агура. Едно обяснение. // в-к „Военни известия”, г. 4, бр. 6, 20 май 1895, с. 5-6

По повод напечатаните от мен, в брой 135 на в. „Военни известия”, опити за „Български Химн”, един от нашите столични вестници, крайно несправедливо, ме обвини в някакви си тайни стремежи, които аз, прочее, не познавам, тъй като казания вестник не ми ги посочи. Иронията на тоя вестник, относително надутостта и не гладкостта на наложените от мен мотиви, може да бъде вярна, защото не всеки му е дадено да владее с техниката на стила и, в всеки случай, не мен принадлежи приликата да се произнасям по тоя въпрос.

Както и да е, в брой 143 на в. „Военни Известия”, се появи една дописка, чрез която автора й, обнародва един опит на „Български Национален Химн” от П.Р. СЛАВЕЙКОВА, който датува още от първите години на нашето освобождение. Казват, че подобни опити съ се правили и от други любители на националното величие.

Като имам пред вид, че упоменатия вестник, ще си измени мнението относително лицата, които съ предприимали и предприимат опити за създаванието на един българлски национален химн, защото не ще намери основание да обвинява хора, като П.Р. Славейкова, в непатриотизъм и в задни цели, аз, от своя страна, далеч от всякакви внушения, настоявам на почнатото дело.

И понеже според мнението на специалисти, първия от мойте опити, би удовлетворил исканията на музиката, ако би се разделил на два куплета с по осем реда, то им преработих тоя опит по долу-показания начин, който предоставям пред оценката на ония българи, които не намират в най-непорочните предприятия злокобни стремежи.

„Български народен Химн”

I

Боже на славни прадеди!

Молим Княза ни пази;

Увенчай Го със победи –

Против нашите врази.

За народните стремежи

И за славни бъднини –

Царю на царете – Боже!

Дай на Княза светли дни.

II

А на Българското племе,

Умовете просвети –

Със любов да се обеме

И задружно расцъфти.

За да може мирно, згодно –

Чрез напредък – възнесе;

И величие народно –

По вси страни разнесе.

 

При цитиране сверявайте с оригинала! Възможни са дребни грешки при набора. Когато се е налагало, еровете, ятовете и носовките са предадени според днешните правописни норми.

Advertisements
Публикувано на Всемогъщи прави боже. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s