По въпроса за…

         Ал. Кръстев. По въпроса за народен химн. // „Музикален вестник”, г. 2, бр. 5-6, март и април 1905, с. 6-7

За специален народен химн у нас досега едва ли е ставало сериозен въпрос. Когато се даваше на конкурс юбилейната кантата по случай откриването на паметника на Царя-Освободителя, слушахме да се говори, че между другите условия имало и туй, кантатата, която се одобри, да се приеме за народен химн. Това беше малко удивително, защото известна кантата или тържествен марш, които се пишат по случай на някакво тържество, не могат да имат нищо общо с един народен химн. После, както узнахме, туй условие било изоставено.

Един национален химн трябва по текст и музика да е олицетворение на народната гордост, отечестволюбие, някакви народни идеали и пр. Неговото съдържание да бъде достъпно за всекиго: от царския палат до последната колиба. Написан да е в народен дух, да се отличава по своята лекост и достъп за по-широк кръг. В такова музикално творение са излишни някакви прелюдиуми, сола, дуети, финали и пр. Мелодията да бъде кратка, простичка, изразителна и съставена от две осмомерни периоди в двуделна форма с повторения. Хармонията тоже простичка и достапна за нашето ухо, с подобаваща тържественост. Засега у нас за такъв химн минава маршът Шуми Марица, като такъв с историческо минало, който напомня известните моменти из миналия ни живот, макар и авторът му да е чужд за нас. При появяването на специален химн, споменатият марш ще си остане като народен марш.

Мисля, че е време Министерството на народното просвещение да даде на конкурс за изписване текста, след туй и музиката за народен химн и по този начин да се сдобием с такъв. Признаваме, че поне народен химн не се пише по поръчка, но не се пише и без специален за това текст.

 

При цитиране сверявайте с оригинала! Възможни са дребни грешки при набора. Когато се е налагало, еровете, ятовете и носовките са предадени според днешните правописни норми.

Advertisements
Публикувано на Шуми Марица. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s