За глаголите синея и синея се

Д. Димов. За глаголите синея и синея се. // Български език, г. XVI, кн. 1, 59-60
Повод за написването на тези бележки ми даде една особеност на текта на нашия нов национален химн. За основа на този текст, както знаем, е взет текстът и мелодията на популярната патриотична песен „Мила Родино“. Непроменени от стария текст са двата първи стиха и четирите стиха на припева. Но в двата първи стиха е направена „малка“ промяна, като думите „Дунав се синей“ са заменени с „Дунава синей“.
Дали синея и синея се е едно и също и оправдана ли е тази промяна? Интересуващият може да прочете кратката статия на А. Минчева „Белея – белея се“, отпечатана в списание „Български език“ още преди 10 години (1954, кн. 4, стр. 372-374). Глаголите без се са „ингресивни“, т.е. „означават процес, постепенно придобиване на дадения цвят“, напр. Жълтея, чернея и пр. Възвратните глаголи обаче означават състояние, сочат, че „предметът притежава известен цвят, изпъква между другите предмети с него“, напр. жълтея се, чернея се и пр. /…/
Да се върнем към цитирания стих от националния химн. Ясно се вижда, че не е имало друга основа за изоставяне на частицата СЕ и компенсирането на това с прибавяне на член към съществителното Дунав, освен смесването на обикновените и възвратните глаголи смислово. Но на това ние трябва да дадем отпор, да се стремим да опазим една жива категория в нашия език! Това е напълно оправдано и от образността на този стих: река Дунав е бяла (това не е необходимо да доказваме чрез примери от поезията), но отдалече изглежда синя, т.е. синее се. „Старият“ текст е и езиково по-правилен, и е непълно според мелодията и няма основание да се променя.
Не е късно да се приеме тук текстът на изходната песен.

При цитиране сверявайте с оригинала! Възможни са дребни грешки при набора.

Advertisements
Публикувано на Мила Родино. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s