Какъв трябва да бъде новият национален химн

Какъв трябва да бъде новият национален химн. // В-к „Работническо дело”, 20 февруари 1949.

По решение на Министерския съвет, Комитетът за наука, изкуство и култура се обръща към всички наши поети и композитори с призив да вземат най-дейно участие за изработването на нов национален химн на нашата страна.

Химнът трябва да отразява в проста, стегната и вълнуваща форма най-характерното в историческото развитие на нашия трудещ се народ, в неговия устрем към комунизма.

Следните моменти трябва да съставляват съдържанието на химна:

  1. Нашият народ води тежка, но героична борба за своето освобождение – от турското, а след това от фашисткото иго. Величествена и неувяхваща ще живее в душата на нашия народ славата на Христо Ботев и Васил Левски, на борците – герои, паднали през 1923 г. и в годините на фашистката диктатура.
  2. Борбата на народа, подпомогнат от Съветската армия-освободителка, се увенча с пълна победа; Девети септември – начало на нова ера в нашата история; облегнат на помощта на Съветския съюз, в ненарушима дружба с него и с другите свободолюбиви народи, нашият народ, изпълнен с вяра в собствените си сили, зида основите на волния и щастлив жвот за себе си и за бъдещите поколения.
  3. Дълбока и неизкоренима е в душата на българския народ признателността му към руския народ, към великия Съветски съюз, към Ленин и Сталин.
  4. В своя борчески и радостен устрем към новия живот целият народ е обърнал своя поглед, пълен с вяра и любов, към своя учител и вожд др. Георги Димитров.
  5. Като рефрен да звучи любовта на народа към неговата Родина, възхвала към нейната красота, неговата решителност да се бори, да работи предано за нейната слава и разцвет, готовността му на всички жертви за свободата и независимостта и за братството със свободолюбивите народи, начело с великия Съветски съюз.

Химнът да се състои от три куплета и три рефрена. Не е задължително идеите да бъдат изразени в отделни куплети – авторите могат да ги комбинират по свое усмотрение. Срок за представяне на проекто-текста е до 20 март т.г.

Проекто-текстовете се преглеждат от специална комисия, определена от Министерския съвет.

Допуснатите за обсъждане текстове се обнародват.

Утвърждаването на текста на химн ще се извърши, про представление на Комитета, от Министерския съвет.

След утвърждаването на текста на химна ще се произведе също такъв явен конкурс за написване в срок музика на химна, която ще бъде по същия начин, както и текста, утвърдена от Министерския съвет.

Комитетът ще установи възнаграждение на авторите на всички проекти за химн (текст и музика), допуснати за обсъждане от комисията, както и специално възнаграждение на авторите на утвърдения химн.

 

При цитиране сверявайте с оригинала! Възможни са дребни грешки при набора. Когато се е налагало, еровете, ятовете и носовките са предадени според днешните правописни норми.

Advertisements
Публикувано на Българийо мила, земя на герои. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s