Димо Минев. Йордан Йовков

Димо Минев. Йордан Йовков. Спомени и документи. Варна, издателство Варна, 1969, спомен на Борис Христов, 51-52.

 

Редно е да спомена, че за изграждане духовната култура на Й. Йовков най-много допринесе знаменитият наш учител по литература и естетика д-р Цветан Радославов. Неговите лекции бяха не учителски, а професорски. Още е пред очите ми неговата мастита фигура: хлътнали очи, бледо лице и разсеян поглед.

Останал самотен и неженен, Радославов живееше в квартирата на Капитанов, наш съученик. Полюбопитствувах да узная живота му и един ден, заедно с Капитанов, посетих квартирата му и останах много учуден, когато влязох в неговата стая. Там имаше грамадна библиотека, художествени картини, изработени от Радославова, маса, отрупана с немски и френски книги. Между тия книги Капитанов ми посочи една доста обемиста книга на немски език – отпечатък от списанието на проф. Вунд в Лайпциг: това беше труд на д-р Радославов върху зрителното помнене. Моят другар ми каза, че учителят ни бил сътрудник на Вундовото списание, обаче в българските списания нямало нито един негов труд.

Лекциите на д-р Цветан Радославов по литература и естетика бяха цветисти, пълни с най-обширни сведения за световните литературни знаменитости и придружени с една художествена и философска критика, която нашият учител правеше с удивителна ерудиция и задълбоченост.

Учителят ни по литература обичаше немската философия и в лекциите си ни запозна със системите на немските философи Хегел, Кант и Шопенхауер. В своя преглед на българската литература той беше извънредно интересен и у всички ни възбуди особен интерес към българската литература.

Положителен съм, че д-р Цв. Радославов със своите знаменити лекции е допринесъл много за подготовката на Йордан Йовков: искрите на учителя спомогнаха много за пробуждане таланта на писателя.

гр. Никопол, 17 февруари 1945 г.

Advertisements
Публикувано на Мила Родино. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s